Wartości odżywcze i energetyczne na etykietach

Zacznę od tego, że Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego (UE) 1169/2011 uregulowało od ubiegłego roku obowiązki producentów żywności w zakresie podawania informacji na etykietach produktów. Działanie to ma głównie na celu zaspokojenie potrzeb konsumentów względem informacjo dotyczącej składu, wartości odżywczych, zawartości alergenów i GMO w produktach spożywczych.
Dane o wartości odżywczej przekazane na etykiecie mają możliwość konsumentom decydowanie czy chcą zakupić i skonsumować dany produkt znając jego skład i wartości. W wielu przypadkach jest to odpowiedź na problemy osób, których zdrowie lub samopoczucie wymaga opracowania specjalnych diet. Podanie jasnej i dającej się zweryfikować informacji o składzie i wartościach pozwala też klientowi podczas zakupów na porównanie konkurencyjnych produktów nie tylko pod względem ceny, ale też innych, często ważniejszych elementów np. wartości odżywczych i energetycznych poszczególnych produktów co ważne jest przy komponowaniu diety.
Teraz obowiązkowo już informacje podane są dla wagi 100g lub 100ml, ponieważ łatwo jest to przeliczyć. Ale też wprowadzono obowiązek podawania wartości dla porcji, jeśli taką produkt jest spożywany w porcjach. Np, porcja chleba to kilka kromek, a porcja dania gotowego to mniej więcej talerz. Producent ma jednak obowiązek podać tę wartość dla porcji w gramach.
Wartość energetyczna daje nam informację, jaką część zapotrzebowania naszego organizmu pokryjemy zjadając produkt. Zamieszczenie wyraźniej informacji o alergenach umożliwia alergikom, głównie tym mającym alergie pokarmowe, na wybór produktów, które nie będą powodować u nich ataków alergii. A informacja o zawartości surowców wytworzonych w wyniku genetycznych modyfikacji (GMO) daje szanse wszystkim przeciwnikom tego rodzaju genetycznych ingerencji na ominięcie produktu, którego spożycie być może w przyszłości przyczyni się do zachorowania na tzw. choroby cywilizacyjne lub nowotworowe.

 

Zainteresowanym tematyką liczenia wartości odżywczych i energetycznych, RWS, witamin i minerałów, polecamy dedykowany temu tematowi artykuł na specjalistycznym portalu dla branży spożywczej pt: Wartości odżywcze i energetyczne na etykietach.
Podsumowując, przepis ten, nakładający na producentów żywności dodatkowe obowiązki, z punktu widzenia konsumentów jest bardzo ważny, bo wreszcie umożliwia dotarcie do rzetelnej informacji na temat spożywanych pokarmów.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Rynek spożywczy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s